SUSTAINABLE NUTRITION AND FOOD SECURITY FOR PEOPLE WITH AUTISM SPECTRUM DISORDER

Authors

  • Maryane Francisca Araujo de Freitas Cavalcante
  • Maria Raimunda D’Jesus Neta
  • Leonilson Neri dos Reis
  • Luiz Melo Araújo
  • Lucileide Aquino do Nascimento
  • Rildo da Silva Oliveira
  • Marcelo Cunha de Andrade
  • Erimar Pereira da Rocha
  • Francílio de Amorim dos Santos
  • Bruna de Freitas Iwata

DOI:

https://doi.org/10.56238/revgeov16n5-253

Keywords:

Autism Spectrum Disorder, Food and Nutritional Security, Agroecology, Sustainable Food, Food Selectivity

Abstract

Sustainable food emerges as a relevant strategy to promote the health and quality of life of people with Autism Spectrum Disorder (ASD), especially in the face of dietary challenges related to selectivity, sensory hypersensitivities, and nutritional restrictions. This study, based on an integrative review, analyzes the relationship between agroecology, food security, and nutritional practices aimed at individuals with ASD. National and international articles addressing food selectivity, sustainable food production, and associated public policies were consulted. The findings show that agroecological systems, by providing foods free of chemical contaminants, diversified, and of higher nutritional quality, can favor greater food acceptance, reduce risks associated with the consumption of ultra-processed foods, and expand the nutritional autonomy of this population. It is concluded that integrating agroecological practices into nutritional care strategies represents a promising path to strengthen food security, promote social inclusion, and support the human right to adequate food for people with ASD.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, Beatriz Graziele Thomaz; CAPELLI, Jane de Carlos Santana; MONTEIRO, Luana Silva; SPERANDIO, Naiara; OLIVEIRA, Cinara Costa de; VIVIANI, Ana Glaucia Guariento; JEVAUX, Giulia Daflon; PAES, Carina de Aquino. Seletividade alimentar e perfil sociodemográfico de crianças com transtorno do espectro autista de um movimento social de Macaé, Rio de Janeiro. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 30, e023035, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8673758.

ANDRADE, Wildes Souza; SARAIVA, Vitória Hellen Cardoso; PREVIERO, Conceição Aparecida. A agroecologia e povos quilombolas no Tocantins: diálogos entre conhecimentos tradicionais e projetos de sustentabilidade. Singular – Meio Ambiente e Agrárias, Palmas, v. 1, n. 3, p. 6-19, jul./dez. 2023. DOI: https://doi.org/10.33911/singular-maa.v1i3.201.

BECKER, Cláudio; XIMENES, Raphaela P. Políticas públicas de fortalecimento à Agroecologia como dispositivo de conexões entre campo e cidade: uma análise a partir do estado do Rio de Janeiro. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 18, n. 6, p. 804-824, 2023. DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v18i6.51592.

BOTELO, Louise Lira Roedel; CUNHA, Cristiano Castro de Almeida; MACEDO, Marcelo. O método da revisão integrativa nos estudos organizacionais. Gestão e Sociedade, São Paulo, v. 5, n. 11, p. 121-136, 2011. DOI: https://doi.org/10.21171/ges.v5i11.1220.

BRANCO, Camila da Silva Vaz; SILVA, Elga Batista da; BARBOSA, Maria Ivone Martins Jacintho. Resgate alimentar da biodiversidade através dos alimentos agroecológicos e da ecogastronomia: uma revisão. Nativa, Sinop, v. 12, n. 2, p. 226-235, 2024. DOI: https://doi.org/10.31413/nat.v12i2.14125.

BRANDÃO, Luma Mirely de Souza; SANTOS, Maria Herbênia Lima Cruz; SANTOS, Emanuel Ernesto Fernandes; LIMA, Artur Gomes Dias. Panorama brasileiro de produções acadêmicas acerca da agroecologia e segurança alimentar. Revista Semiárido De Visu, v. 12, n. 1, p. 65-81, fev. 2024. DOI: https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.510.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed., 1. reimpr. Brasília: Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. The state of food and agriculture 2021: making agri-food systems more resilient to shocks and stresses. Rome: FAO, 2021. DOI: https://doi.org/10.4060/cb4476en.

GEORGIN, Jordana; BOURSCHEID, Jacinta Lourdes Weber; TOEBE, Carlisa Smoktunowicz; TOEBE, Josué; PINZON, Jaqueline; NASCIMENTO, Sinara Greice Reginato do. Uma revisão abordando como o ensino da agroecologia pode melhorar a segurança alimentar e nutricional. Contribuciones a Las Ciencias Sociales, São José dos Pinhais, v. 17, n. 1, p. 8967-8984, 2024. DOI: https://doi.org/10.55905/revconv.17n.1-541.

GIL, Antonio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisa. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2017.

GUIMARÃES, Paula Rosane Vieira; VICÊNCIA, Vera Lucia; RIBEIRO, Rita Suselaine Vieira; SPILERE, Caroline Inácio; FABRE, Liz Corrêa; JESUS, Renata Amâncio Teixeira de. Estado nutricional, educação alimentar e nutricional: possibilidades em um instituto de educação especial no extremo sul do estado de Santa Catarina. Revista Caribena de las Ciências Sociales, Miami, v. 12, n. 1, p. 104-114, 2023. DOI: https://doi.org/10.55905/rcssv12n1-006.

MAGAGNIN, Tayná; SILVA, Marco Antônio da; NUNES, Rafael Zaneripe de Souza; FERRAZ, Fabiane; SORATTO, Jacks. Aspectos alimentares e nutricionais de crianças e adolescentes com transtorno do espectro autista. Physis: Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 31, n. 1, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-73312021310104.

PAULA, Natália Ferreira de; BEZERRA, Islandia; PAULA, Nilson Maciel. Saúde coletiva e agroecologia: necessárias conexões para materializar sistemas alimentares sustentáveis e saudáveis. Saúde em Debate, Rio de Janeiro, v. 46, n. esp. 2, p. 262-276, jun. 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-11042022E218.

PEREIRA, Viviane Camejo; GONZÁLEZ, Shirley Rodríguez. Articulações entre Agroecologia, Soberania Alimentar e Segurança Alimentar e Nutricional na Educação do Campo. Revista Brasileira de Educação do Campo, Tocantinópolis, v. 9, e17687, 2024. DOI: https://doi.org/10.70860/ufnt.rbec.e17687.

QUINTANA, Fagner Machado; TIECHER, Aline; RIBEIRO, Guilherme; RIBEIRO, Paula Ferreira de Araujo. O transtorno do Espectro Autista e a alimentação – uma revisão. Brazilian Journal of Health Review, Curitiba, v. 6, n. 5, p. 23631-23651, set./out. 2023. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv6n5-419.

SANTOS, Ramôn da Silva; PEREIRA, Arildo Gonçalo; COARACY, Thiago do Nascimento; COSTA, Dayane Mara; MEIRELES, Denisvaldo Artur de; SANTOS, Paulo César da Silva; BARBOSA NETO, Miguel Avelino; MEDEIROS, Robson Luis Silva de. Iniciativas de hortas urbanas em espaços reduzidos: cultivando sustentabilidade e saúde nas cidades. Revista Verde, v. 19, n. 2, 2024. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v19i2.10317.

SANTOS, Rebeka A. A.; VESTENA, Leandro R. A agroecologia e os serviços ecossistêmicos no contexto latino-americano: uma revisão sistemática. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 19, n. 3, p. 353-370, 2024. DOI: https://doi.org/ 10.33240/rba.v19i3.53881.

SENADO FEDERAL. Lei garante terapia nutricional para autistas. Agência Senado, Brasília, 30 abr. 2025. Disponível em: https://www12.senado.leg.br/noticias/materias/2025/04/30/lei-garante-terapia-nutricional-para-autistas.

SILVA, Letícia Marinho Alves; AUGUSTO, Ana Lúcia Pires; SOUZA, Thais Salema Nogueira. Comportamento alimentar de crianças e adolescentes com Transtorno do Espectro do Autismo (TEA) na

perspectiva da Segurança Alimentar e Nutricional. Revista Saúde e Desenvolvimento Humano, v. 12, ed. 1, p. 1-14, 21 jun. 2024. DOI: https://doi.org/10.18316/sdh.v12i1.10512.

SILVA, Maurilia Gomes; SILVA, Renata Machado; MARINHO, Wanessa Natividade. Agroecologia: caminho para a segurança alimentar e nutricional. Cadernos de Agroecologia, Rio de Janeiro, v. 19, n. 1, 2024. Anais do XII Congresso Brasileiro de Agroecologia. Disponível em: https://cadernos.aba-agroecologia.org.br/cadernos/article/view/9156/6792.

UCHOA, Brunna Karoliny Pereira; ARAÚJO, Antônia Edda; MENESCAL, João Vicente; LEITE, Álvaro Jorge Madeiro .“Esse menino não come” – narrativas de mães sobre seletividade alimentar e autismo. Cadernos Brasileiros de Terapia Ocupacional, São Carlos, v. 32, e3848, 2024. DOI: https://doi.org/10.1590/2526-8910.ctoAO396738481.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Noncommunicable diseases: key facts. Geneva: WHO, 2023. Disponível em: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases.

Published

2025-12-09

How to Cite

Cavalcante, M. F. A. de F., D’Jesus Neta, M. R., dos Reis, L. N., Araújo, L. M., do Nascimento, L. A., Oliveira, R. da S., de Andrade, M. C., da Rocha, E. P., dos Santos, F. de A., & Iwata, B. de F. (2025). SUSTAINABLE NUTRITION AND FOOD SECURITY FOR PEOPLE WITH AUTISM SPECTRUM DISORDER. Revista De Geopolítica, 16(5), e1110. https://doi.org/10.56238/revgeov16n5-253