BANANA INFLORESCENCE FLOUR AS A GLUTEN-FREE ALTERNATIVE FOR FOOD PRODUCTS
DOI:
https://doi.org/10.56238/revgeov16n5-273Keywords:
Celiac Disease, Functional Food, Sensory AnalysisAbstract
Banana inflorescence (BI), an abundant by-product of banana cultivation, emerges as a functional and innovative alternative, considering the increased demand for gluten-free and nutritionally enriched foods, especially by people affected by celiac disease. This study aimed to develop and characterize IB flours using different drying and enzymatic inactivation methods, evaluating their physicochemical, nutritional, and sensory properties, as well as their market acceptance potential. To this end, the inflorescences of the fig and silver varieties were collected, sanitized, dehydrated, and analyzed for centesimal composition, energy value, and fiber content. In addition, the inflorescences were subjected to different drying and enzymatic inactivation methods for subsequent sensory analysis involving 60 tasters using a preference-ranking test. Thus, it was observed that freeze-drying better preserved the color and aroma of IB, while the combined treatment of enzymatic inactivation (heating and vinegar/bicarbonate solution) maintained the color close to that of the original whole and fresh product. The purple-colored sample was preferred over the yellowish samples. The flours had high fiber, protein, and essential mineral content, showing significant nutritional and functional potential. The research concluded that IB flour is a viable alternative to gluten-containing flours, offering nutritional, sensory, and sustainable benefits. Future microbiological testing is needed to ensure food safety and enable commercialization of the product.
Downloads
References
ANGULO-PICHARDO, N. N.; CÉSPEDES-MORALES, M. F.; FRANCESCHI-CALDERÓN, C.; MUÑOZ-HERNÁNDEZ, G.; VEGA-MONGE, J. E. Enfermedad celíaca: una revisión sistemática para la atención en salud. Acta Académica, v. 74, n. mayo, p. 109-128, maio 2024. Disponível em: http://201.196.25.14/index.php/actas/article/view/1375.
ANVISA-AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Resolução - RDC Nº 93. Decreto 3.029. Dispõe sobre o Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Massa Alimentícia, Brasília: 2000. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2000/rdc0093_31_10_2000.html#:~:text=Disp%C3%B5e%20sobre%20o%20Regulamento%20T%C3%A9cnico,25%20de%20fevereiro%20de%202000.
ASTM-American Society for Testing and Materials – ASTM. Standard practice for establishing conditions for laboratory evalution of foods and beverages – ASTM E 408-44. Philadelphia: ASTM. Disponível em: https://store.astm.org/e1871-17.html.
BARCELOS, C. G.; MENDES, E. B.; BARRETO, C. K.; FERREIRA, J. C.; FERNANDES, J. P. C.; SANTOS, R. P.; FURUKAWA, L. V.; COSTA, L. P.; BARROSO, J. P. D.; SILVA, J. M.; MESQUITA NUNES, L. M. C.; ALMEIDA, L. F. R. Celiac disease: diagnosis, treatment, and challenges in clinical practice. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, São Paulo, v. 10, n. 08, ago. 2024. Disponível em: https://periodicorease.pro.br/rease/article/view/15115.
BORTOLANZA, A.; NUNES, C. N.; QUINÁIA, S. P. Inflorescência da bananeira: uma opção a mais na dieta alimentar. Cuadernos de Educación y Desarrollo, v. 16, n. 1, p. 955-965, 2024. Disponível em: https://cuadernoseducacion.com/ojs/index.php/ced/article/view/3046.
CARVALHO-GOMES, I.; CRUZ-BELLO, P.; GARCÍA-HERNÁNDEZ, M. L.; OSÓRIO-MURILLO, O. Efeitos de uma intervenção de promoção da saúde na população mexicana com doença celíaca. Revista da Escola de Enfermagem da USP, v. 59, e20240408, 2025. Disponível em: https://www.scielo.br/j/reeusp/a/6WcTZx6ZLZJFGZZCx433RNy/abstract/?lang=pt.
CHAVES, M. A.; CARVALHO, K.; RIGO, M. A.; STEINMACHER, N. C.; MORAES, F. J.; CAMPAGNOLO, M. A.; ROCHA RIBEIRO, C. T. Pão sem glúten com farinha de brácteas de bananeira: reaproveitamento de resíduos da fruticultura na tecnologia de alimentos. Ciências agrárias: limites e potencialidades em pesquisa, v. 1, p. 83-93. Editora Científica Digital, 2023. Disponível em: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/104112646/230412643-libre.pdf?1688827491=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DPao_Sem_Gluten_Com_Farinha_De_Bracteas_D.pdf&Expires=1765456616&Signature=MdFPltZjf4ZYqDjqBuMW3Ti~vcfdKFgMUstjAR6omJQqvjojrZlAdj2Wl8AfNhAMOEKaA4T0Rax-7Fng319pak3Dw81Cfa44Pserfoh4GscNNDaGoAmuHAKN9-3mAAZpLjxWOmb6UqGsmolwsjk~SqUiyq8yvLaBL-A~2GrSDdhQij22IiOkiQUdHavZtoxEu8y3haSchePyTc5Vp06C88ZhVNBm9YWaGZXWEJt9CM8dXWJzITutf-uE1HWdhQUhyo6VCPX74ojDuYXDJOcy0XAGGc0STvykke0Y897XYkqBzzacGSm~UeeIHmh9d8CjvzQAMp-q819TUSyRyUOD2Q__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA.
FINGOLO, C.E. Expressão Química, Biológica e Nutricional das Inflorescências de Musa acuminata Colla (Musaceae). 2009. 113f. Tese (Doutorado em Ciências). Área de concentração: Biotecnologia vegetal - Universidade Federal do Rio de Janeiro, RJ.
FINGOLO, C.E.; BRAGA, J.M.A.; VIEIRA, A.C.M.; MOURA, M.R.L.; KAPLAN, M.A.C. The natural impact of banana inflorescences (Musa acuminata) in human nutrition. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v.84, n.4, p. 891-898, 2012. Disponível em: https://www.scielo.br/j/aabc/a/XwWZLTk9rhGVJn5fWrJfWbH/?format=html&lang=en.
GONÇALVES, A. C. A.; FERREIRA, M. A. M.; MINIM, L. A.; MINIM, V. P. R. Pesquisa de mercado aplicada à indústria de alimentos. In: Análise Sensorial. Estudos com Consumidores. MINIM, V. P. R (Ed.). 3ª edição Viçosa: Editora UFV. p. 231-279. 2013.
INSTITUTO NACIONAL DE CÂNCER – INCA (2022). Como aumentar o consumo de fibras na sua alimentação. Disponível em: https://www.gov.br/inca/pt-br/assuntos/causas-e-prevencao-do-cancer/dicas/alimentacao/como-aumentar-o-consumo-de-fibras-na-sua-alimentacao. Acesso em: novembro de 2025.
KARIMZADHAGH, S.; ABBASPOUR, E.; GHODOUS, S.; POURSADROLAH, S.; JAFARI, M.; MAZLOOM, S.; MOSAVI, M.; MAKHARIA, G. K.; ROSTAMI-NEJAD, M. Prevalência global e manifestações clínicas da doença celíaca em parentes de primeiro grau: uma revisão sistemática e meta-análise. The American Journal of Gastroenterology, v. 120, n. 7, p. 1488-1501, 2025. Disponível em: https://journals.lww.com/ajg/abstract/2025/07000/global_prevalence_and_clinical_manifestations_of.19.aspx.
LONGHINI, G. S.; SANTOS, L. R. O. F.; BONINI, L. C.; VERDI, L. B.; LOURENÇO, M. V.; MUNHOZ, T. S.; FAVARETTO, V. A.; ZOTARELLI-FILHO, I. J.; VIDANAPATHIRANA, J.; VIDANAPATHIRANA, M.; RIBAS FILHO, D. Systematic review and meta-analysis of the action of gut microbiota and nutrology in celiac disease: state of the art. International Journal of Nutrology, 2022. Disponível em: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/94345195/107-libre.pdf?1668611034=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DSystematic_review_and_meta_analysis_of_t.pdf&Expires=1765456895&Signature=VZbv3F3JGLFI-82QAviWhMQs1H-ccdw5wbkQi5iSI81ABhS7p0iQdQk3kgPovjB-iMDgTV~qjKyu4LNJI67BtRGOXf8DlCSy~-KExfdZOTCTAynvyac4I6ouMGrGRPvYe8gph4BhZ8~U8kchb4KUtcY~9s88IQ58MCy9O--QlB5ZfhBmEJmrACHIIICsbhwN-HBvmk9aes6LjUPn8iE33jRH6asFgw7lXs00iYVApkILDhSUUj3LA51-LDO5N0sGs~EZ5-5KjkHe2QRuAI1jXQRnlvI86HFsgRhMy5YpZ1sS7QI9xgBPo9Y62K-W2v-WPsiaa9lClZVw6b9~gxCJ8Q__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA.
MACHADO, A.R., RIBEIRO, D. C. T.; BERTOLO, F. Desenvolvimento de caldo de cana desidratado. 2012. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnólogo em Alimentos). Universidade Tecnológica Federal do Paraná. Ponta Grossa - PR. 87 f. 2012.
MADUREIRA, L. S.; SILVA, S. R.; FREIRE, L. Qualidade Nutricional de Alimentos sem Glúten Industrializados e Comercializados em Brasília – DF. UniLS Acadêmica, v. 2, p. 13, 2025. Disponível em: https://revista.unils.edu.br/index.php/files/article/view/101.
MARQUES, E. T. F.; ATHAYDE, Í. B.; RIBEIRO, L. C. P.; SOUSA, M. R.; SIQUEIRA, E. C. Uma análise acerca das características da Doença Celíaca: revisão de literatura. Revista Eletrônica Acervo Médico, v. 15, p. e10722-e10722, 2022. Disponível em: https://acervomais.com.br/index.php/medico/article/view/10722.
MARTINS, A.N. FURLANETO, F.B.P. Bananicultura: pesquisas voltadas para a agricultura familiar. Revista Tecnologia & Inovação Agropecuária. São Paulo, 2008.
MENDEZ, M. H. M.; DERIVI, S. C. N; RODRIGUES, M. C. R.; FERNANDES, M. L.; MACHADO, R. L. D. Método de fibra detergente neutro modificado para amostras ricas em amido. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 5, n. 2, p. 123-131, 1985.
MONTEIRO, S. S.; SANTOS, N. C.; BARROS, S. L.; DA CRUZ, O. N.; MARTINS, L. P., GOMES, J. P. Aplicação de processos combinados osmótico e secagem em air fryer em berinjelas condimentadas com hibisco. Research, Society and Development, v. 9, n. 3, p. 14, 2020. Disponível em: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7340962.
NEVES, J. P. C.; FIGUEIREDO JÚNIOR, H. S. Uma análise acerca dos aspectos clínicos da Doença Celíaca. Revista Eletrônica Acervo Médico, v. 25, p. e18506, 2025. Disponível em: https://acervomais.com.br/index.php/medico/article/view/18506.
NORMAS ANALÍTICAS DO INSTITUTO ADOLFO LUTZ - Métodos Químicos e Físicos para Análise de Alimentos. IV ed., São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 1018p, 2005.
NOGUEIRA, M. D. O.; GUIMARÃES, M. O.; OLIVEIRA, S. S.; FREITAS, F. M. N. O.; FERREIRA, J. C. S. Perfil nutricional e benefícios de partes comestíveis não convencionais de bananeiras. Brazilian Journal of Development, v. 8, n. 11, p. 73473-73492, 2022. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/view/54258.
OLIVEIRA, T. C. C. de. Desenvolvimento e caracterização de farinha de brácteas do coração de bananeira. 2025. 55 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) – Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2025. Disponível em: https://repositorio.ufc.br/handle/riufc/80761.
OUROS, L. F.; LEONEL, M.; LEONEL, S.; MOLHA, N. Z.; JESUS, P. R. R.; CÂNDIDO, H. T.; TECCHIO, M. A.; RECHSTEINER, M. S.; OUROS, C. C. Diversificação de cultivares e produção de farinhas de inflorescências masculinas para um cultivo de banana mais sustentável. Agriculture, v. 15, n. 10, p. 1110, 2025. Disponível em: https://www.mdpi.com/2077-0472/15/10/1110.
PEIXOTO, J. V. B. A. Farinha de inflorescência de bananeira: da análise de mercado à aceitação sensorial. 2023. 60 f. Monografia (Bacharelado em Farmácia) – Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2023.
POSLT KÖNIGOVÁ, M.; SEBALO VŇUKOVÁ, M.; ŘEHOŘKOVÁ, P.; ANDERS, M.; PTÁČEK, R. A eficácia das intervenções dietéticas sem glúten: uma revisão sistemática. Frontiers in Psychology, [s. l.], v. 14, 2023. Disponível em: https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2023.1107022/full.
QUEIROZ, A. M.; ROCHA, R. F. J. D.; GARRUTI, D. D. S.; VALENÇA DA SILVA, A. D. P.; ARAÚJO, Í. M. D. S. Elaboração e caracterização de cookies sem glúten enriquecidos com farinha de coco: uma alternativa para celíacos. Brazilian Journal of Food Technology, v. 20, e2016097, 2017. Disonível em: https://www.scielo.br/j/bjft/a/kYLhJWyZdmPkVwM7cDQLkPk/?format=pdf&lang=pt.
RAHIMI, S.; GHEHSAREH, M. M.; ASRI, N.; LOOHA, M. A.; JAHANI-SHERAFAT, S.; CIACCI, C.; ROSTAMI-NEJAD, M. Padrões de adesão à dieta sem glúten e desfechos de saúde na doença celíaca: um estudo observacional retrospectivo. BMC Gastroenterology, v. 25, n. 591, 18 ago. 2025. Disponível em: https://link.springer.com/article/10.1186/s12876-025-04193-3.
RODRIGUES, A. S. Extração e caracterização de diferentes constituintes da inflorescência de bananeira e aplicação em produtos cárneos. Tese de Doutorado (Doutorado em ciência e tecnologia de alimentos). Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria -RS. 75 f. 2020.
SGANZERLA, A.; NICOLETTO, B. B. Hábitos alimentares e estado nutricional de pacientes com doença celíaca no sul do Brasil. Arquivos de Gastroenterologia, v. 60, n. 2, p. 178-187, jun. 2023. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/gim/resource/enauMartinsNetoViviana/biblio-1447382.
SILVA, P. C. P. Inflorescência de banana: nova alternativa na alimentação celíaca. 2017. 46 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Farmácia) – Universidade Estadual da Zona Oeste (UEZO), Rio de Janeiro, 2017.
SILVA, T. B.; FORTUNA, N. S.; NOWACKI, J. Y.; VITAL, A. C. P. Alimentação e sua influência sobre a microbiota intestinal em pacientes celíacos. Revista Observatorio de la Economia Latinoamericana, v. 22, n. 10, p. 1-19, 2024. Disponível em: https://ojs.observatoriolatinoamericano.com/ojs/index.php/olel/article/view/7305.
SCHMIDT, M. M.; PRESTES, R. C.; KUBOTA, E. H.; SCAPIN, G.; MAZUTTI, M. A. Evaluation of antioxidant activity of extracts of banana inflorescences (Musa cavendishii). CyTA - Journal of Food, v. 13, n. 4, p. 498–505, 2015. Disponível em: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19476337.2015.1007532.
TEODORO, L. V. F. Doença celíaca: consequências nutricionais do diagnóstico tardio. 2024. 15 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) – Universidade Presidente Antônio Carlos, Juiz de Fora, 2024. Disponível em: https://ri.unipac.br/repositorio/wp-content/uploads/tainacan-items/282/309020/LARISSA-VITORIA-FREITAS-TEODORO-DOENCA-CELIACA-CONSEQUENCIAS-NUTRICIONAIS-DO-DIAGNOSTICO-TARDIO-NUTRICAO-2024.pdf.
TRIOLA, M. F. Introdução à estatística. Rio de Janeiro: LCT. 722p. 2008. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-591617.
VALENTE, B. S.; XAVIER, E. G.; MORSELLI, T. G. A.; LOPES, M. Proteína bruta da farinha de minhoca da espécie Eisenia fetida (Savigny, 1826) submetida a diferentes tratamentos térmicos. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal: Rbhsa, v. 9, n. 1, p. 99-104, 2015. Disponível em: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5203663.
VAN SOEST, P. J. Use of detergents in the analysis of fibrous feed, II. A rapid method for determination of fiber and lignin. Journal of the Association Official Agriculture Chemistry, v. 46, n. 5, p. 829-835, 1963. Disponível em: https://academic.oup.com/jaoac/article-abstract/46/5/829/5732052.